Aardappelweetjes !!!
Weet u:
• dat aardappelen de populairste maaltijdbegeleider zijn, gevolgd door pasta en rijst?
• dat de productie van rijst en pasta’s veel meer energie, water en land vragen dan de productie van aardappelen? Het is dus nog beter voor het milieu ook!
• dat in tegenstelling tot wat velen denken aardappelen geen dikmakers zijn? Een aardappel bevat geen gram vet! Daarnaast zijn ze rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel die de nodige energie geven.
• dat voedingsspecialisten aanraden om dagelijks 3 tot 5 gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten?
• Dat wanneer u maagpijnen hebt aardappelsap uw maagpijn kan verzachten? Rasp dan een aardappel, wring hem uit en drink het sap.
Bereidingtips:
• dat koken in de schil met een beetje water de beste manier is om de voedingswaarde van aardappelen te behouden?
• dat aardappelen eerder gaar zijn als men aan het kookwater een klontje boter toevoegt?
• dat om vitamineverlies te vermijden gekookte aardappelen niet te lang warm gehouden moeten worden?
• dat de vitaminen in aardappelen gevoelig zijn voor warmte, lucht, licht en water?
• dat de aardappelen daarom altijd, uit het plastic, op een koele, donkere en droge plaats, niet in de koelkast, bewaard moeten worden?
Van knol tot aardappel
In augustus wordt er begonnen met het bemesten van de grond. Dit wordt over het algemeen gedaan met organische mest (Champignonmest). Hiermee wordt de grond gevoed met mineralen (voedingsstoffen) zoals o.a. stikstof, fosfaat en kali. Ook de organische stof wordt hiermee op peil gehouden wat belangrijk is voor het bodemleven zoals b.v. wormen die er voor zorgen dat er voldoende lucht in de bodem zit.
Oktober:
In oktober wordt er begonnen met het ploegen van het land. Bij het ploegen wordt de grond ca. 25 centimeter diep losgemaakt. Ook zorgt dit ervoor dat onkruid en plantenresten onder de grond verdwijnen.
Winter:
Door bevriezing van het vocht in de aarde vallen de kluiten uit elkaar. Dat is ideaal voor de structuur van de grond. Een goed verkruimelde grond zorgt ervoor dat de aardappelplanten in het voorjaar snel boven de grond uitkomen.
Maart:
In maart komen de pootaardappelen aan op de boerderij. Voordat ze de grond in gaan worden ze nog even in de schuur bewaard. Dit om te zorgen voor stevige uitlopers. Dit zorgt voor een snelle opkomst van de aardappelplant.
April:
In april worden de aardappels gepoot. Voorop de trekker wordt met een frees de grond los gefreesd en achterop dezelfde trekker wordt met een pootmachine geulen getrokken waarin de pootaardappelen worden gelegd en met grond toegedekt.
Mei:
In mei worden de ruggen hoger gemaakt doormiddel van een rijenfrees. Hierdoor krijgen de planten voldoende losse grond om knollen te vormen en ook vergemakkelijkt dit het oogsten.
Zomer:
Ten tijden van de knolzetting strooien boeren nog een keer kunstmest, alleen stikstof. Verder controleert de boer tijdens de zomer zijn gewassen op ziektes en plagen. Als het nodig is grijpt hij in om zijn gewassen te beschermen.
September:
In september worden de aardappelen met behulp van een rooimachine uit de grond gehaald. Waarna ze naar een speciale bewaarschuur worden gebracht. In deze ruimte is het donker en wordt goed geventileerd. De temperatuur wordt op zo’n 4 a 5 C° gehouden. De aardappelen zijn klaar voor verwerking! De aardappelen kunnen zo tot juni bewaart worden, eind juni worden de eerste Frieslanders alweer gerooid en zo is de cirkel rond en hebben jaarrond voor u aardappelen beschikbaar.